Tündérnapló

Neked is vannak nehéz napjaid? Másokkal is előfordul... Egy mai fiatalnak bizony nem könnyű az élete. Nem elég, hogy tanulnia kell, meg van áldva érthetetlen szülőkkel, testvérekkel. Hiába nagykorú, mivel velük él, megpróbálják irányítani. Ezen kívül a barátnői problémáinak megoldásában is szeretne segíteni... de minden azért nem megy. És akkor még ott vannak a szerelmi "problémák" is. Ilyen gondokkal szembesül majdnem mindenki ilyen idős korában. De vajon létezik a helyes út?

Naptár

június 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

Friss topikok

  • Tündérleány: Dühös vagyok. Toporzékolni akarok és elbújni valahova, ahol minden tökéletes rendben van. Nincs va... (2011.03.28. 23:45) ...
  • mezitlab: A bejegyzesed nagy visszhangot valtott ki bennem, de aztan lecsitultam. Szerintem Istenrol mindadd... (2009.08.17. 15:33) Kicsoda Isten?
  • mezitlab: A bokolasrol jut eszembe. Az elmult hetekben hallgattam ket fiatal lanyka beszelgeteset, ami azert... (2009.08.17. 15:31) Igazság
  • pirítóskenyér: "Ha igazán szeretsz valakit, nagyon tud fájni, ha ő nem érzi ugyanazt." Hát igen . Most érzem a le... (2009.06.30. 09:28) Törés
  • pirítóskenyér: Az biztos , hogy megéri küzdeni.És ha valóban összekell jönni két embernek , ha tényleg összeillen... (2009.06.27. 15:31) Számít a sorrend?

Linkblog

Bölcsészek

Tündérleány 2010.01.12. 14:55

"Az ember azért olvas verset, mert az emberi fajhoz tartozik, amely emberi faj tele van szenvedéllyel. Az orvostudomány, jog, bankügyek... mindez szükséges ahhoz, hogy életben maradjunk. De a romantika, a költészet, a szeretet, a szépség... ezért élünk."

/N. H. Kleinbaum/

A bölcsészekről manapság elterjedt az a nézet, hogy teljességel felesleges dolgot csinálnak. Mindezt arra alapozva, hogy BTK-ra csak azok mennek, akiknek a középiskolában gondjuk akadt a matekkal, fizikával, biológiával, stb. Ebben - sajnos - van is valami igazság. De ez tényleg azt jelenti, hogy a humán tudományok teljesen haszontalanok? Nem hinném.

De akkor mire jó a nyelvészet meg az irodalom? A nyelvészetre gondolva az emberek hajlamosak elfelejtkezni róla, hogy felerészben természettudományos tényekre épül és a kutatásaihoz is gyakran ezeket használja. Ha azt feleslegesnek is tartják, hogy a nyelvek történetiségét és általános tulajdonságait vizsgálják, ki ne tartaná hasznosnak a számítógépes nyelvészet vívmányait vagy akár a nyelvoktatásban és a logopédiában hasznosítható ismereteket.

Az irodalom már sokkal kevésbé támasztható alá ilyen tényekkel, hiszen nincsen természettudományos kötődése. A tudásnak teljesen más változatát ismeri el és használja. Az irodalom által vizsgált "tények" nem olyan egyértelmúek, mint amikhez a természettudósok hozzászokhattak. Ez sokkal összetettebb, mint az egyesélyes matematikai jellegű tudás. Abban az 1+1=2, az irodalom nem dolgozik ilyen egyértelmű kérdésekkel.

Az irodalom feladata egyfelől az irodalmi művek alkotása (erről lehetne vitatkozni, hogy mennyire hasznosak vagy mennyire nem), másfelől a befogadó részéről történő értelmezés. A nyelvvel van egy olyan "hibája", hogy nem mindig egyértelmű, ezért nem tudjuk 100%-ig pontosan kifejezni magunkat rajta. Aki viszont rájön arra, hogy nem lehet minden fekete vagy fehér, az sokkal könnyebben beláthat a szavak mögé. És ebben az irodalom az, ami segít.

Tudom, nagyon sokszor a középiskolákban nem azt tanítják meg, hogy az ember a saját értelmezése szerint elemezze a műveket. Ez hiba. De még mindig ez az a tantárgy, ami megpróbál rávilágítani a kommunikációs konfliktusok megoldására. Persze, a nyelvtani ismeretekkel karöltve :)

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://tundernaplo.blog.hu/api/trackback/id/tr721666540

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása